Sabtu, 29 Januari 2011

"Pon...pon...pin..pin.."


Salam.. hari duduk dalam kereta memendu tiba-tiba dapat idea nak menulis...
ada satu situasi di mana kereta yang ana pandu sudah tiada "horn" selama 3 minggu "horn rosak alat ganti belum sampai..., Ya ALLAH terpaksa sabar dengan kerenah manusia yang macam-macam ragam ni...GERAM pun ada>>> satu perbincangan antara umi dan ana di dalam kereta...

" umi, tekan lah horn... orang tu masuk line tak kasi signal!! macam tak reti bawa kereta...je..."
" sabar.. orang tu lupa kot..."
" Tau.. la, tapi dia boleh bahayakan orang lain..esh...,Ni yang pelik sikit pasal penduduk malaysia ni... malas pakai horn... tak macm thai asyik pakai horn.. kejap-kejap pon... sana pon.. sini"
" umi tahu... tapi orang malaysia ni lain sikit perangainye, ade yang kita horn dia supaya dia lebih alert memandu.. tapi dia boleh tengok kita macam kita pula yang buat salah...'

sebenarnya orang yang bunyikan "horn" ni ade banyak maksud....
  • supaya kita lebih alert masa memandu
  • Ade benda yang kita buat salah semasa memendu contoh tak kasi signal.., lambat masa trafik light dah warna hijau bukan kita sorang yg guna jalan tu.. orang lain pun ade urusan yang perlu diselesaikan..., kita memandu lelong kejap kanan kejap kiri...
  • sms masa memandu/ guna phone & tak beri perhatian pada jalan
  • Tanda Terima Kasih.. sebab tak dapat angkat tangan masa memandu
  • supaya dapat perhatian dr pemandu lain supaya tahu kita juga ade kat situ bukan dia sorang je yang memandu...
  • ataupun "horn" kereta tu rosak... dan berbunyi sendiri... macam kereta saya...
Maaflah kalu ade yang terasa.. tapi ana pun ade buat salah jugak.. so, minta maaf kalu cara pemanduan ana agak laju dan tergopoh-gapah... (^_^)..{^_^}...[*_*]......

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ME..