Rabu, 24 September 2008

" AKAL"

Sebut pasal akal, dlm AL-QURAN kalu tak silap di sebut sebanyak 29 kali... tapi tidak secara terus...

Semak surah Al-Baqarah (75) dan Al-Mulk (10)

Akal berguna pada manusia panduan menganalisis baik dan buruk..

selain itu, membuatkan manusia (MAN) lebih tinggi darjatnya berbanding makhluk ALLAH yg lain.

kita gunakan akal utk mengenal ALLAH, RASUL, Kitab-Kitab dan ciptaan yg ALLAH bentangkan di bumi....

SEAWAL-AWAL AGAMA MENGENAL ALLAH..

pertama of coz kita kenal diri kita dahulu..
utk mengenal ALLAH kita memikirkan ttg kejadian Alam... dekat ats muka bumi ni pun dah nampak kekuasaan ALLAH, contoh yg paling mudah diri kita sendiri...Ustaz Harun Din pernah berkata dalam salah satu ceramahnya...

jika kita bandingkan sehodoh-hodoh manusia dengan secantik-cantik beruk/ monyet...cantik lagi manusia... kenapa try suruh kedua-dua makhluk ALLAH ni duduk atas kerusi selama 10 minit tgok siapa yg dapat bertahan... mestilah manusia.. itulah betapa cantiknya Allah jadikan manusia ni...

contoh yg lain...

ALLAH jadikan rambut manusia ni sentiasa tumbuh/ memanjang, kita perhatikan pada struktur wajah manusia bukan itu sahaja elemen "bulu" yg ada pada manusia;
yg lain spt bulu mata, kening, misai dan janggut... kalu lah ALLAH takdirkan bulu mata dan kening sentiasa tumbuh/ memanjang macm rambut, misai dan janggut... cuba bayangkan wajah manusia tak kan ke hodoh rupanya...


So, konklusinya..syukur ats apa yg ALLAH berikan pada kita, sama da dr segi fizikal, mental..emosi.. kekayaan..dll

"YA ALLAH JADIKAN LAH AKHLAK KU SECANTIK WAJAH KU"

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ME..